30 jul Tips bij eetdrang
Om af te vallen en gezonder te worden, is het belangrijk een streefgevoel op te stellen – niet een streefgewicht. Uit onderzoek blijkt dat vooral het werken aan je emoties tot een gezonder gewicht kan leiden. Hoe voel je je over jezelf? Hoe wil je je in de toekomst voelen over jouw lichaam?
Houd een eetdagboek bij
Veel mensen denken heel goed te weten wat er op een dag aan voedsel naar binnen gaat. Maar veel gedrag gaat ongemerkt – en dat geldt ook voor eten. Bovendien hebben we vaak nauwelijks door hoezeer omstandigheden en gevoelens ons eetgedrag sturen. Om je gedrag te veranderen is het daarom belangrijk eerst een duidelijk beeld te hebben van wat je eigenlijk eet en drinkt. Schrijf ook op hoe je je voelt, je wordt je hierdoor bewuster van je eetgedrag en je valkuilen.
Zorg dat je voldoende slaap hebt
Nederlanders slapen gemiddeld te weinig en wie moe is, grijpt sneller en vaker naar iets zoets voor een energieboost. Schrijf voor jezelf concreet op wat je zou kunnen doen om meer te slapen.
Denk positief!
Positiviteit vermindert overeten. Ook helpt het om kleine stapjes te zetten, dus verander kleine dingen. Wanneer je doel bijvoorbeeld is om twee maal per week 15 minuten te gaan sporten, is dit een meer haalbaar doel dan drie maal in de week 30 minuten. Wanneer het kleine doel lukt, werkt dit motiverend en geloof je meer in jezelf. Je kunt het, het was misschien zelfs makkelijk om te doen. Maar wanneer het grote doel niet lukt, kan dit zeer demotiverend werken. ‘Het lukt me toch niet, ik zal het volgende week maar weer proberen’.
Wanneer een doel behaald is, mag je jezelf best belonen. Stel jezelf bijvoorbeeld een cadeautje in het vooruitzicht (beloon jezelf nooit met eten!). Denk bijvoorbeeld aan een massage, een goed boek, een dag vrij.
Kom in contact met je lichaam
Als je een emotionele eter bent, dan is de kans groot dat je met je gedachten vaak in het verleden of in de toekomst zit. Gevolg: gemaal en gepieker, en als het echt tegenzit: emotionele eetbuien. Je kunt dit voorkomen door meer in het hier en nu te leven. Er is tegenwoordig veel te lezen op het internet over mindfullness.
Ook yoga is een mooie manier om meer in contact met je lichaam te komen. Door meer in contact met ons lijf te zijn, voelen we beter wat ons lichaam echt nodig heeft. Dit is een proces waarin je een steeds groter lichaamsbewustzijn kunt ontwikkelen. Yoga is ook stress verminderend, voor wie is dit niet gezond?!
Honger, trek of eetdrang?
Leer onderscheid te voelen tussen honger, trek en eetdrang.
- Honger = Dat lege, rommelende gevoel in je maag
- Trek = Door willen eten terwijl je een stevige maaltijd gegeten hebt
- Eetdrang = Een sterke hunkering naar eten, een gespannen gevoel en een onprettig verlangen in je mond, keel, of ergens anders in je lichaam
Hoe meer aandacht je besteed aan deze gevoelens, hoe beter je onderscheid kunt maken tussen ”honger’ en ‘geen honger’. Zeg vanaf nu steeds als je weet dat je maag vol is, ‘het is slechts TREK of EETDRANG, ik eet over een uur pas weer’. Zo krijg je controle.
Houdt aandacht bij het eten.
Afleiding
Leid jezelf af op moeilijke momenten. Kies het liefst bezigheden die je energie of voldoening geven. Denk bijvoorbeeld aan een activiteit die je met passie doet? Of een activiteit waar je blij van wordt? Bedenk activiteiten waarbij eten onmogelijk of in ieder geval onhandig is. Lukt het om jezelf af te leiden met iets anders, dan train je je wilskracht. En hoe vaker je je wilskracht traint, hoe makkelijker het wordt om vol te houden.