12 feb Slim(me) stamppotten
En dan wordt het toch eindelijk winter! Tijd voor de gezelligheid van lekkere voedzame maaltijden. Zoals de ouderwetse stamppot – al meer dan een eeuw een hit op koude dagen. En vroeger trouwens óók in de zomerse oogstmaanden, omdat het handig meenam naar de akkers, en stamppot veel energie verschafte voor het zware werk.
Tegenwoordig hebben we veel meer een zittend bestaan. De stamppot is dan soms iets té voedzaam en helpt niet echt om de coronakilootjes eraf te krijgen. Maar dat kan ook anders! Eeuwen geleden werd de petazzie niet met de toen nog onbekende aardappel gemaakt maar met pastinaak, een witte variant op de wortel. Ook een voedzaam gewas, maar in tegenstelling tot de aardappel bevat de pastinaak minder en tragere koolhydraten. Die komen veel geleidelijker in je bloed, terwijl het aardappelzetmeel een snelle suikerpiek veroorzaakt. Als je hard aan het werken of sporten bent is dat prima, want dan wordt het meteen gebruikt. Maar als je dat niet doet wordt de suiker met behulp van insuline als vet opgeslagen. Bij snelle koolhydraten als zetmeel gaat dat zo snel dat het proces doorschiet, je een suikertekort in je bloed krijgt en je dus al snel weer trek hebt. Langzame koolhydraten hebben dit probleem niet, waardoor je langer op je bordje stamppot teert.
Naast pastinaak zijn er meer slanke substituten. Zo is stamppot op basis van knolselderij of bloemkool zeker zo lekker als de ouderwetse variant. Geloof je het niet? Probeer het eens!
Stamppot slanke andijvie (4 personen)
Tip: wil je een nog versere en gezondere variant: gebruik de andijvie rauw!
- 400 gr bloemkoolrijst (of 1 bloemkool, fijn geraspt)
- 400 gr gesneden andijvie
- 125 gr magere hamblokjes
- 50 gr geraspte kaas
- snufje nootmuskaat, peper
Kook de bloemkool desgewenst met ¼ bouillonblokje gaar in een pan water.
Giet de bloemkool af in een zeef en vang het kooknat op.
Doe het water weer terug in de pan, voeg de gesneden andijvie toe en kook die in 4 minuten gaar.
Bak de hamblokjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn.
Pureer de bloemkool met een staafmixer.
Giet de andijvie af en voeg toe, samen met de geraspte kaas en de hamblokjes.
Breng indien nodig op smaak met wat nootmuskaat en/of peper.